WordPress är ett populärt innehållshanteringssystem (CMS) som kan användas för att skapa hemsidor. Det är gratis och har öppen källkod, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för dem som precis har börjat med webbutveckling. För att skapa en hemsida i WordPress på ett eget domännamn, exempelvis (dinhemsida.se) så behöver du göra följande:

  • Registrera ett domännamn på exempelvis Loopia.
  • Registrera ett webbhotell.
  • Ladda ner WordPress filerna direkt från WordPress.

Så går du tillväga

Om du är ny på WordPress är det första du behöver göra att installera det. Det gör du genom att gå till WordPress webbplats och ladda ner programmet. När du har laddat ner den måste du packa upp filen och ladda upp den till din webbserver.

När WordPress är installerat kan du börja skapa innehåll! För att göra det måste du logga in på WordPress administratörspanel. Det är där du kan hantera allt innehåll på din webbplats, från inlägg och sidor till kommentarer och media. Om du inte är säker på hur du ska gör något, oroa dig inte! WordPress Codex är en utmärkt resurs för att lära sig använda WordPress. Du kan även hitta andra resurser på Svenska som ger dig bra WordPress tips.

När du har skapat lite innehåll kan du börja anpassa din webbplats så att den ser ut precis som du vill ha den. WordPress-teman styr utseendet på din webbplats, och det finns tusentals gratis- och premiumteman tillgängliga. Du kan du kan också installera plugins för att lägga till funktioner på din webbplats, till exempel kontaktformulär eller Woocommerce för att göra din hemsida till en e-handel.

Det var bara en kort översikt över WordPress! Att lära sig använda det är en process, men vi hoppas att detta har gett dig en bra utgångspunkt.