Inledning

Lex Maria är ett begrepp som de flesta svenskar har hört, men få vet vad det faktiskt innebär. Det är ett regelverk som säkerställer att allvarliga händelser inom sjukvården blir korrekt hanterade och utredda. I denna artikel ska vi förklara hur Lex Maria fungerar.

Vad innebär Lex Maria?

Lex Maria är ingen lag i ordets rätta bemärkelse, utan snarare en benämning på vårdenheters skyldighet att rapportera allvarliga vårdskador eller nära nog allvarliga händelser till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Rapporteringen är obligatorisk och syftar till att förhindra att liknande händelser inträffar i framtiden.

Rapporteringsprocessen

När en allvarlig vårdskada inträffar inleds en internutredning inom vårdenheten. Resultatet av utredningen, tillsammans med information om vilka åtgärder som har vidtagits för att förhindra att liknande händelser inträffar i framtiden, skickas till IVO i form av en Lex Maria-anmälan.

IVO tar sedan ställning till om det behövs ytterligare åtgärder eller om saken ska avskrivas. Det kan handla om att förändra rutiner, utbilda personal eller vidta andra åtgärder som förbättrar patientsäkerheten.

Slutsats

Genom Lex Maria skapas möjligheter att förbättra sjukvården och säkerställa att patienter får den bästa möjliga vården. Det är ett kraftfullt verktyg för att ständigt sträva efter högre kvalitet och säkerhet inom sjukvården.

Similar Posts